Jag är sämre än Zlatan

Det är väl förmodligen ingen som tvivlar på att jag är sämre än Zlatan, och inte heller jag. Men nu tänker jag inte på fotbollskunskaperna, utan det är mer muskelrelaterat. Fast det är ju inte heller någon direkt överraskning att jag har sämre muskler än Zaltan, så vad är jag då ute efter? Jo, när vår fotbollsmagiker får en bristning i låret så är han borta från spel i några veckor, när vår mediokre motionär i Håbo får en bristning i låret så har jag problem med det i ett års tid! Går det att göra någonting åt det dårå? Jajjamensan! Det mesta handlar om cirkulation…

Tillbaka på massagebänken idag igen så går vi igenom status på de gamla och nya skavankerna. Till saken hör att jag delade ett rådjur med min motorcykel för 15 år sedan. Då fick sig nacke och rygg en ”rejäl genomkörare”, om man säger så. Inget som behövde opereras i de delarna, men jag gick länge på Whiplash-rehab och sjukgymnastik. Så här i efterhand inser jag det jag egentligen vetat om hela tiden, man ska inte slarva med sjukgymnastiken! För nu har gubben börjat bli stel.

2001 - Både motorcykeln och armbågen blev 1 dm kortare, men med lite rehab så är jag typ helt återställd idag.

2001 – Både motorcykeln och armbågen blev 1 dm kortare, men med ett par operationer och rehab så är jag typ helt återställd idag.

Med cyklingen så har jag däremot börjat röra på musklerna och då har jag även börjat gå regelbundet till en massageterapeut. Där jobbar vi med det som är en av de väsentliga skillnaderna mellan mig och Zlatan, han har välanvända muskler som har ypperlig cirkulation och genomströmning av blod. Mina stela ursäkter till muskler har i allt väsentligt legat inaktiva under ett par decennium, och därmed så vare sig cirkulerar eller strömmar det speciellt mycket. Har man cirkulationen på plats så mår muskeln helt enkelt bättre och den har då bättre förutsättningar att både växa och reparera sig själv.

Utöver ökad cirkulation så hjälper mig massagesessionerna att lyssna på min kropp, och det törs jag nog faktiskt påstå är något som jag är riktigt bra på, här kan jag nog faktisk till och med konkurrera med Zlatan(!). Jag har alltid haft ett analytiskt inslag i min träning, och jag har alltid varit noga med att känna efter och identifiera vad det är som händer i min kropp före/under/efter träning. Att sedan få regelbunden muskulär coachning av ett proffs underlättar ju enormt. Där har jag ett bollplank som bryr sig och vi jobbar på att hålla igång musklerna så att jag gradvis kan öka träningen nu under vårkanten.

Efter att ha gått till min massageterapeut med 2-3 veckors mellanrum i ett drygt halvår så börjar nu framförallt ryggen vara mycket mer smidig. Det gör att jag klarar av att krypa ihop på cykeln på ett bättre sätt, och lyckas hålla ner huvud och dra ihop axlarna utan att jag för den sakens skull får så mycket problem med nacke och axlar efter cykelturerna. Jag har helt enkelt blivit mer aerodynamisk av massagen, det trodde du inte :-)

Sedan har jag i och för sig andra aerodynamikfördelar, men som jag jobbar på att försämra! Man brukar ju säga att ett ägg har en väldigt aerodynamisk form. Om man lägger det ner med botten i färdriktningen så har det en större rundad diameter i fram och en avsmalnande topp bakåt. Precis som kroppsformen på undertecknad om man tar ett tvärsnitt av min ekvator – Större rundad (och mjuk) mage i fram och en spetsig stjärt i bak! Borde vara idealiskt för cykling! Fast när jag nu börjar bli mer smidig i rygg, höfter och lår, så får jag lite logistikproblem när mina knän slåss om utrymmet med den mjuk rundade delen på mitt ekvatorägg – Någonting måste ge vika, och det känns ju dumt att kapa av sig knäna som cyklist, så i april blir det till att satsa på reducering av dödvikt.

 

4 kommentarer

 1. Jag tycker att du är bättre än Zlatan! ?

 2. HA HA HA HA hög igenkänningsfaktor där både i äggformsproblematiken och den ickejämnförbara muskelaturen med Zlatan. Men som du, nu är det fokus på båda områdena. väntar med spänning på hur den nya formen kommer ut, Tobbe a la spjutspets? :)

  • Tobbe

   2016-04-01 at 13:32

   Eller hur! Vart ska det sluta?! Själv tror jag stenhårt på att jag kan trimma bort typ 20
   …hekto :-)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*