Frukosten har alltid varit viktig för mig. Kanske inte alltid som det blir så hög kvalitet på den, men om jag ska ut och cykla så vill jag ha något som ger mig bra energi som räcker länge. Därför blev jag glad när jag hittade en liten videosnutt som visar hur kocken i Team Sky fixar sin gröt till cykelproffsen. Jag har gjort en lite enklare variant av samma gröt, och så har jag anpassat den lite då jag inte tål nötter. Men den funkar jättebra inför ett träningspass.

grötfrukost

Recept:

GRÖT:

Lite drygt 1 dl fiberhavregryn

1 msk (vit) Quinoa

2 dl rismjölk

2 dl vatten

1 krm salt

2-3 krm kanel

2-3 krm malen ingefära

Rör ihop allt och koka 4-5 min, det bör helst vara en hyfsat lös gröt, så att det inte blir en tung klump i magen. Laborera lite med mängden gryn och vätska så att du får en gröt som du gillar, men gör den hellre för lös än för tjock.

BANANPURÈ:

1 banan

1 knapp tsk socker

2-3 msk Creme Fraiche 15%

Skala och bryt ner bananen i bitar. Täck den med vatten i en kastrull och ha i sockret. Koka bananen i lite drygt 1 minut. Slå av vattnet och mosa den tillsammans med Creme Fraice till en puré.

SERVERING:

Lägg upp gröten i en tallrik, Ha på bananpurén. Toppa med lite russin och torkade blåbär, ersätt gärna med färska bär om du har hemma. Lägg på en liten näve med gojibär, och toppa med lite agavesirap. Jag brukar sedan äta min gröt med rismjölk.

 

Inför ett distanspass så är det den här gröten jag kör på. När jag väl kommer fram till motionslopp så kommer jag lägga till lite mer till frukost, t.ex smoothie och grovt bröd, för att sedan ha lite mer varianter av lämpliga saker att tugga på mellan frukost och start. För att det inte ska vara obehagligt med en massa frukost i magen så brukar jag låta det gå nästan 2 timmar mellan frukost och träning. Annars så jobbar kroppen för mycket med magen och fokuserar inte på att få benen att fungera på cykelturen.

 

En av kockarna, Sören Kristiansen, i ett av världens bästa proffsstall – Team Sky, visar i den här videon hur han förbereder frukosten åt proffscyklisterna i teamet. I videon berättar de även om näringsläran kring frukosten som är anpassad för långa och hårda dagar i sadeln. Här använder han sig bl.a av vaniljstänger, rivet citronskal och färska frukter. Jag har tagit bort eller ersatt dem i mitt recept, för att göra det lättare att få till gröten med saker som är enkla att ha hemma. Sedan har jag även tagit bort nöt/fröblandningen, pga min allergi, men den är ju lätt att lägga till för den som vill. Näringsmässigt ska det inte skilja nämnvärt mellan hans proffsgröt och min förenklade version. Sören använder sig även av rismjölk, jag har även använt vanlig mjölk, men rismjölken känns som ett bättre alternativ.

Ha en god frukost idag!